Ce trebuie să știi înainte de a lua un câine
Ce animal de companie mi se potrivește?
Dacă la întrebarea de mai sus răspunsul este un câine, atunci sunteți la locul și momentul potrivit pentru a citi în continuare câteva detalii care vă pot îndruma spre alegerea unui nou membru al familiei.
Toți ne gândim la un moment dat să ne extindem familia, astfel un câine ar putea fi cea mai bună idee, dar trebuie să luăm în considerare faptul că un câine reprezintă un angajament luat pentru toată durată vieții lui. De obicei, timpul este cel mai mare dușman, mai ales atunci când lucrezi multe ore pe zi. Înainte de a te decide să achiziționezi un patruped blănos trebuie să te asiguri că vei avea suficient timp pentru nevoile și educarea acestuia.
Ideea de a avea un câine poate să sune foarte frumos, dar trebuie să fii pregătit pentru realitate, un cățel mic este exact ca și un bebeluș, el nu poate face diferența dintre rău și bine. Pentru un cățel care va sta în casă, aceasta va reprezenta la început o lume nouă, un teren de joacă, el va trebui educat prin impunerea unor anumite reguli încă de când acesta este la o vârstă fragedă, astfel putem evita rosul papucilor, a mobilei sau a altor obiecte.
Unul dintre lucrurile cele mai grele de care se va lovi orice proprietar de cățel va fi stabilirea locului în care acesta are voie să îsi facă nevoile. Desigur, vor exista mici accidente în casă până când acesta va reuși să învețe regulile casei, dar cu timp și răbdare vei vedea rezultatele, unii căței învață mai repede, iar alții au nevoie de un timp mai îndelungat.
Un alt criteriu de care trebuie să ții cont sunt costurile. Cățelul va avea nevoie de o hrană de calitate, jucării, accesorii, vaccinuri, deparazitări atât externe cât și interne, plus costuri neprevăzute, cum ar fi vizite periodice sau de urgență la medicul veterinar.
Dacă ești dispus să faci anumite compromisuri și ai bifat lucrurile prezentate mai sus, înseamnă că ai înțeles că un cățel nu este o jucărie și că implică o responsabilitate uriașă.
Ce talie? Ce rasă mi se potrivește?
Talia și rasa potrivită le alegi în funcție de mai multe criterii, cum ar fi locuința ta, timpul, costurile și necesitățile cățelului. Dacă stai într-un apartament, ideal ar fi un cățel de talie mică sau medie cum ar fi: Pug, Yorkshire Terrier, Bulldog Englez, Shih Tzu, Chihuahua, Bulldog Francez, Cavalier King Charles Spaniel, Teckel, Boston Terrier, Bichon Frise, Bichon Maltez, Bichon Havanez, Cocker Spaniel, Pomeranian, Caniche, Pechinez, Pinscher pitic. Dacă stai la casă cu acces la curte, atunci posibilitățile sunt nelimitate, fie că te decizi la un cățel de talie mică, medie sau mare. Indiferent de tipul locuinței, orice câine va avea nevoie de plimbări și exerciții fizice zilnice, astfel având curte este mai accesibil un câine de talie mare.
Un alt criteriu, foarte important, este stilul tău de viață, dacă ești o fire activă nu iți vei lua un câine cu un nivel mai scăzut de energie, cum ar fi Bulldog Englez. Este foarte important să fii compatibil cu necesitățile fizice specifice patrupedului tău.
În ceea ce privesc costurile de întreținere, un câine de talie mică va avea nevoie de un aport cantitativ al hranei mai scăzut față de un câine de talie medie sau mare, astfel vei ajunge la costuri mai scăzute, deoarece mâncarea iți va ajunge pe o perioadă de timp mai îndelungată. De asemenea, talia animalului va determina și costurile deparazitărilor sau a altor produse de uz veterinar, care unele sunt în funcție de greutatea patrupedului.
De unde e indicat să luăm un cățel?
Este foarte important atunci când iei un câine de rasă să te asiguri că provine dintr-o canisă care este dispusă să îți ofere toate informațiile legate de părinții cățelului, de posibilitatea de a vizita locația respectivă pentru a putea vedea condițiile în care sunt crescuți cățeii. Nu lua căței de pe diverse site-uri fără a te informa în prealabil despre canisa respectivă, deoarece există foarte multe cazuri în care s-au adoptat căței cu probleme medicale.Aceste detalii sunt foarte importante, deoarece toată lumea își dorește un cățel cât mai sănătos și cu un fond genetic bun.
Un crescător responsabil va vaccina cățeii începând cu vârsta de 6 săptămâni, primul vaccin fiind pentru cea mai periculoasă boală din rândul puiuților: parvoviroza. Recomandat ar fi, atunci când iei cățelul crescătorul să iți ofere carnetul de sănătate cu vaccinurile făcute și neapărat însoțite de parafa medicului ce le-a efectuat. După ce ai luat puiuțul trebuie să programezi un consult la medicul veterinar pentru a se continua schema de vaccinare și deparazitările daca nu au fost deja incheiate.
Pregătiri înainte de venirea lui acasă.
Înainte de a aduce cațelușul acasă trebuie să te aprovizionezi cu hrană de înaltă calitate, boluri pentru apă și mâncare, jucării pentru ros, zgardă/ham, lesă, pătuț pentru dormit și opțional cușcă/țarc, de asemenea o să ai nevoie de un mop și de o găleată pentru micile „accidente”.
În momentul în care iei cățelul îl vei intreba pe crescător cu ce tip de mâncare l-a hrănit, deoarece tu poți continua să îl hrănești cu același tip de hrană sau dacă dorești să cumperi un alt tip de hrană va trebui să faci trecerea treptat de la o hrană la alta pentru a nu-i cauza cățelului probleme digestive. În această perioadă delicată de creștere, blănosul tău va avea nevoie de o hrană super premium care să conțină nutrienți de înaltă calitate pentru a se putea dezvolta armonios. De asemenea, este posibil să aibe nevoie și de suplimente nutritive cum ar fi vitaminele și calciul, în funcție de recomandările medicului veterinar.
Jucăriile sunt foarte importante în viața cățelușului tău, deoarece acestea îi vor alunga plictiseala și îl vor ține departe de papucii tăi sau alte obiecte, care cu siguranță nu dorești să fie roase. Până la vârsta de 6-7 luni cățelul va simți nevoia să roadă, deoarece pana la această vârstă acesta își va schimba dinții de lapte cu cei definitivi, dar asta nu înseamnă că după această vârstă se va opri din ros. Rosul jucăriilor este un mod de a se relaxa, cât și de a-și curăța dinții.
Cățelul în sfârșit ajunge la noua lui căsuță, dar poate constați că este neliniștit, timid, plin de anxietate, plânge sau îi este frică. Pentru el noul mediu este necunoscut, nu îi mai are alături pe frații sau mama lui și trebuie să înfrunte singur noua situație în care se află. Va începe încet încet să cunoască casa, pe noua lui familie și desigur, care vor fi noile lui obiceiuri. Cu răbdare și dragoste se va acomoda.
Pentru siguranța cățelului, se recomandă achiziționarea unei cuști sau a unui țarc. Astfel, când nu ești alături de el sa îi fie îngrădit accesul în locurile nedorite sau pentru a preveni problemele medicale cauzate de diverse obiecte ce mâncate din joacă îi pot pune viața în pericol.
Cu pași repezi, cățelul va deveni un membru îndrăgit și răsfățat al familiei, iar împreună vă puteți bucura de o viață frumoasă și plină de bucurii.