Intoxicația cu crini la pisici
Crinii sunt flori foarte des întâlnite, însă nu toată lumea este conștientă de potențialul lor toxic pentru animăluțele de companie. Pisicile sunt animăluțe foarte curioase, care pot consuma crinii datorită tendințelor acestora de a roade plante. Această intoxicație apare în momentul în care pisica consumă orice parte a plantei: flori, tulpină, frunze sau bulb. De asemenea, sunt studii care au demonstrat că până si polenul crinilor este dăunător pisicilor.
Potrivit unui studiu, 73% din proprietarii de pisici care au avut acces la crini nici nu știau că această plantă este toxică pentru ele.

Pisicile par să fie singura specie care dezvoltă insuficiență renală în urma intoxicației cu crini, cel mai probabil datorită metabolismului lor diferit față de alte specii, acestea fiind foarte ușor intoxicate și cu medicamente de uz uman cum ar fi paracetamol, ibuprofen. Daca dorești să afli mai multe detalii despre intoxicația cu medicamente de uz uman, poți să accesezi link-ul.
Crinii din genul Lilium( Lilium sp.) și Hemerocallis (Hemerocallis sp.) sunt considerate specii fatale.
Simptome:
Primele semne în cazul intoxicației cu crini sunt voma, depresia și pierderea apetitului. Aceste simptome vor apărea între 2 și 12 ore după ingerare. În circa 24-72 de ore va apărea insuficiența renală. În acest moment unele pisici vor bea foarte multă apă sau foarte puțină, caz în care vor fi foarte deshidratate. Un alt simptom important: pisica va urina mult mai frecvent, ca mai apoi să urmeze lipsa urinării după 1-2 zile. În cazul în care nu se intervine la timp cu un tratament adecvat, recomandat de către un medic veterinar, pisicile vor deceda în aproximativ 3-7 zile.
- Hipersalivație
- Emeză (se pot găsi bucațele de plantă în vomă)
- Pierderea apetitului
- Urinări frecvente, urmate mai apoi de lipsa urinării după 1-2 zile
- Deshidratare

Diagnostic:
Este foarte important să îi oferi medicului tău veterinar toate informațiile pentru a reuși să pună diagnosticul în cel mai scurt timp. Cu cât tratamentul adecvat se va institui mai repede, cu atât pacientul va avea un prognostic mai favorabil. În primul rand, medicul veterinar îi va pune un cateter intravenos (branulă) , îi va recolta sânge pentru analize, respectiv pentru biochimie și hemoleucogramă. De asemenea, va face un examen ecografic. Dacă se va suspecta intoxicația cu crin, medicul va evalua funcția renală a pacientului.
Deși nu există un test specific pentru diagnosticarea intoxicației cu crini, anamneza dată de proprietar și analizele efectuate îl vor putea ajuta pe medicul veterinar să pună un diagnostic.
Tratament:
În cazul în care pisica a ingerat recent planta sau părți din aceasta și nu a vomitat, medicul va încerca să inducă vomă. Se va administra cărbune medicinal pe cale orală pentru a adsorbi toxina rămasă la nivel gastro-intestinal.
Însă, cel mai important tratament îl reprezintă administrarea de fluide intravenoase pentru a încerca să se prevină deshidratarea și oprirea funcționării rinichilor, care este fatală. În acest timp se va monitoriza funcția renală și cantitatea de urină produsă în urma fluido-terapiei.

Prognostic:
Depinde cât de repede se intervine și cât de repede vă prezentați cu pacientul la medicul veterinar. Cu cât trece mai mult timp de la ingerare, cu atât prognosticul este mai rezervat.
Prevenire:
Dacă este posibil, să evitați să țineți crini în apartament, în casă sau în grădină. Dacă acest lucru nu este posibil, este indicat să îi țineți într-un loc ferit în care pisicile nu au acces.
Alte plante toxice pentru pisici:
Lăcrămioara ( Convalaria Majalis) care afectează inima cauzând bătăi neregulate, scade presiunea arterială și poate produce convulsii sau comă.
Cală albă comună (Zantedeschia aethiopica) și crinul păcii (Spathiphyllum sp) conțin cristale care sunt extrem de iritante pentru cavitatea orală, tractul digestiv și provoacă hipersalivație, emeză (vomă), diaree, dar nu afectează rinichii.
In cazul in care suspicionati sau observati ca pisica dumneavoastra a ingerat crini, prezentati-va de urgenta la medicul veterinar!!!
