Medicamente toxice pentru animale
Dacă animăluțul nostru se simte rău putem fi tentați să apelăm la medicamente de uz uman pentru a le ușura din suferință. Dar, din păcate, putem face mai mult rău decât bine, deși avem intenții bune. Orice produs medicamentos (fie de uz uman sau veterinar) trebuie administrat după cum vă spune medicul veterinar. Chiar și un produs medicamentos, care în mod normal este sigur pentru animale, dat în doză prea mare poate avea repercusiuni grave asupra sănătății acestuia.
Prin informare putem preveni afecțiunile grave cauzate de anumite medicamente. Iată câteva substanțe toxice pentru patrupedul tău:

Paracetamol
Acesta face parte din grupa medicamentelor analgezice-antipiretice și este folosit în cazul durerilor de intensitate slabă sau moderată, dar și pentru scăderea temperaturii în caz de febră. Folosit la câini, dar mai ales la pisici, cauzează tulburări hepatice și gastrointestinale severe. Simptomele intoxicației cu paracetamol: vomă, durere abdominală, slăbiciune, salivație în exces, anorexie, convulsii, confuzie, colorarea urinei și a fecalelor în maro, dificultăți respiratorii și în final, colorarea mucoaselor în galben (icter). Intoxicația netratată cauzează deces în cazul pisicilor.

Ibuprofen
Este un medicament antiinflamator nesteroidian și se utilizează pentru reducerea durerii și a febrei. Acesta este nociv atât pentru câine, cât și pentru pisică, dar în cazul pisicilor acesta este toxic la orice doză primită. Simptomele intoxicației cu ibuprofen: vomă, diaree, durere abdominală (tulburări gastrointestinale), apetit scăzut, animalul bea mai multă apă, urinează mai frecvent sau dimpotrivă, nu mai urinează (insuficiență renală), colorarea mucoaselor în galben (icter, insuficiență hepatică), dezorientare, convulsii, comă. Primele 2 ore de la ingestia ibuprofenului sunt vitale pentru inițierea tratamentului.
Naproxen
Utilizat pentru acțiunea sa antipiretică și analgezică, naproxenul este un medicament antiinflamator nesteroidian, dar este extrem de toxic pentru câini și pisici. Se absoarbe extrem de rapid și total la nivelul tubului digestiv, ajungând în circulația sangvină în maxim 4 ore de la ingestie. Simptomele intoxicatiei cu naproxen: letargie, vomă, diaree, durere abdominală, ulcer gastric, deshidratare, insuficiență renală și insuficiență hepatică.

Tablete pentru insomnie și anxietate.
Pe oameni aceste tipuri de tablete îi ajută să aibă un somn linistit și să reducă stările de anxietate, dar în cazul animalelor pot provoca mult rău. Se poate obține exact contrariul: agitație, tremurături, agresivitate, hiperexcitabilitate sau sedare completă, hipersalivație, vomă, diaree, probleme respiratorii și cardiovasculare. La pisici poate să apară și insuficiența hepatică.
Cum se poate preveni ingestia accidentală a medicamentelor?
- Nu lăsați niciodată medicamente pe masa/blatul din bucătărie, pe noptieră sau comodă. Chiar dacă presupuneți că nu va ajunge la ele. Nu vă subestimați patrupedul. Curiozitatea îl va împinge să facă imposibilul.
2. Puneți întotdeauna medicamentele pe un raft înalt, unde nu poate ajunge nici în două labuțe.
3. Niciodată să nu puneți medicamentele de uz uman împreună cu cele de uz veterinar, o clipă de neatenție și puteți da tratamentul greșit patrupedului vostru.
4. În cazul în care scăpați din greșeală o tabletă pe jos să o luați repede, altfel blănosul vostru o va găsi primul.

Cum procedez dacă animalul meu a ingerat un medicament?
Este important să vă sunați medicul veterinar și să îi detaliați cele întâmplate, specificând tipul de medicament ingerat. Nu uitați, primele ore de la ingestie sunt vitale. Chiar dacă considerați că a ingerat un medicament „inofensiv”, mai bine sunați medicul veterinar pentru a vă asigura că totul va fi în regulă.
În cazul în care patrupedul vostru nu se simte bine și nu puteți ajunge la un cabinet veterinar, întotdeauna să vă consultați cu medicul veterinar înaintea începerii unui tratament medicamentos.
