Importanța igienei orale la animale
Având grijă de igiena orală a patrupedului nostru, putem preveni apariția tartrului și a problemelor cauzate de acesta. Dentistul tot timpul ne spune să ne îngrijim de dantura noastră, să efectuăm un detartraj la 6 luni și să ne spălăm pe dinți după fiecare masă. Dacă avem grijă de noi, atunci avem obligația să îi ajutăm și pe blănoșii noștri.
Un procent foarte mare de animăluțe ajung să aibe probleme serioase la vârsta de doar 3 ani. Simptomele unei boli parodontale sunt halenă (respirație urât mirositoare), gingii roșii și inflamate, sângerări gingivale, se pot observa și sângerări în bolul cu apă sau pe jucării, depunerea de tartru, lipsa apetitului (datorat durerii), patrupedul devine irascibil, refuză atingerea în jurul gurii, hipersalivație sau căderea dinților în cazurile foarte avansate.
Ce este tartrul?

Tartrul este un depozit organo-mineral, care reprezintă mineralizarea plăcii bacteriene și a sărurilor de calciu din salivă. La început, placa bacteriană se depune pe suprafața dinților precum o peliculă, la câteva ore după ce patrupedul a mancat. În aproximativ 24 de ore, placa bacteriană împreună cu minerelele prezente în salivă devin dure și duc la apariția tartrului. Tartrul se poate forma atât deasupra gingiei (supragingival), cât și sub gingie (subgingival).
Cum prevenim apariția tartrului?
Tartrul poate fi prevenit sau cel puțin redus prin efectuarea unui periaj zilnic sau cel puțin de câteva ori pe săptămână. Este important să îl obișnuiești pe animăluțul tău de mic cu acest ritual, pentru a deveni o activitate plăcută atât pentru el, cât și pentru tine. Astfel, el va sta liniștit și relaxat în timpul periajului.
Există numeroase produse precum periuțe de dinți speciale pentru căței și pisici, degetare și pastă de dinți.
O altă posibilitate ar fi curățarea danturii cu un material mai rugos (un prosop mai dur) chiar după ce animaluțul a mâncat, când tartrul este înca în stadiul de peliculă precum o mâzgă.
Alimentația este de asemenea extrem de importantă. Un animăluț care nu mănâncă sau nu este obișnuit să mănânce și hrană uscată (bobițe/crochete), va acumula rapid depuneri de tartru tocmai din cauză că nu are posibilitatea de a sparge bobițele, întrucât ele au un efect abraziv moderat asupra plăcii dentare și a tartrului.

Pisicile pot fi de multe ori mai încăpățânate și nu vor sta mereu să le cureți dinții, în cazul acesta poți opta să îi dai câteva mese pe săptămână care să conțina doar hrană specială pentru prevenirea tartrului. Astfel, pisicuța ta nu va avea de ales și va trebuie să spargă fiecare bobiță în parte.
Jucăriile pentru ros sunt cu siguranță un mod distractiv de a determina câțelul să roadă și să se minimalizeze depunerile de tartru. După o distracție pe cinste, toată lumea va fi fericită, iar cățelul va avea un zâmbet sănătos.
Poți de asemenea inspecta dantura patrupedului cu fiecare ocazie pe care o ai pentru a nu avea pe viitor suprize neplăcute legate de cavitatea lui bucală.
Vizita regulată la medicul veterinar îți poate aduce noi informatii legate de starea de sănătate a animăluțului tău, astfel se vor evita eventualele complicații cauzate de o igienă orală precară.

Ce facem dacă animăluțul nostru are deja tartru?
Medicul veterinar va efectua un consult patrupedului tău și va determina ce măsuri sunt necesare a fi aplicate. În funcție de problemele medicale identificate de către medic și de starea de sănătate a animalului, este posibil ca acesta să îți recomande efectuarea unui detartraj. De asemenea te va sfătui în legătură cu alimentația adecvată și cum poți minimaliza pe viitor depunerile de tartru.
Ce presupune detartrajul cu ultrasunete? Detartrajul se efectuează întotdeauna sub anestezie generala, iar procedura este asemănătoare cu cea a oamenilor. Este imposibil de curățat tartrul și placa bacteriană dacă animaluțul este treaz, fiind important să se înlăture tartrul de sub gingii, iar în unele cazuri trebuie extrași dinții cu probleme, cei care se miscă. Dinții cu probleme trebuie îndepărtați, întrucât cauzează durere patrupedului tău și pot fi o sursă de infecție.

Detartrajul durează în jur de 20-30 de minute, dacă se impune și extragerea unor dinți, atunci timpul se poate prelungi .
Există și varianta detartrajului mecanic cu instrumente stomatologice speciale, nu presupune efectuarea unei anestezii, dar din păcate nu este la fel de eficient ca și detratrajul cu ultrasunete. Prin detartrajul mecanic nu se poate ajunge în spațiul subgingival, iar animăluțul tău nu știe că trebuie să stea cuminte și nemișcat, iar dacă acesta se mișcă, detartrajul va fi extrem de dificil de efectuat. Medicul veterinar ar putea recomanda acest tip de detartraj animalelor în vârstă sau celor cu depuneri masive de tartu ce nu pot fi supuse unei anestezii generale.
În funcție de severitatea problemelor stomatologice, este posibil ca medicul veterinar să îți recomande adiminstrarea antibioticelor împotriva bacteriilor prezente în cavitatea bucală, adică pentru bacteriile anaerobe.

Oferindu-i blănosului tău o dietă specială împotriva depunerilor de tartru, poți reduce semnificativ dezvoltarea plăcii bacteriene. Acest tip special de mâncare conține o cantitate mai redusă de proteine si de calciu, astfel se limitează mineralizarea plăcii dentare și a tartrului.
Având grijă de zâmbetul prietenului tău cel mai bun, vei avea un animăluț fericit și sănătos care iți va fi mereu recunoscător pentru atenția acordată. Un animăluț sănătos este un animaluț fericit!
